Ο τουρισμός παραμένει ένας εκ των κορυφαίων εν ενεργεία επιχειρηματικών κλάδων στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, το ποσοστό αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατά 12,8% σε σχέση με το 2017. Ιδιαίτερα για τον Απρίλιο και το Μάιο η προσαύξηση είναι 9,4% και 23,1 % αντίστοιχα, ενώ για το Σεπτέμβριο η τιμή ανέρχεται σε 10,2 % και τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι πλησίασε το 15%. Η προτίμηση που εκδηλώνεται για τους πολυάριθμους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και μάλιστα για μήνες εκτός της κύριας σεζόν, αναγκάζει τους ξενοδόχους να αναζητήσουν τρόπους προκειμένου να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη τάση  και φυσικά να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Επέκταση σεζόν = αντλίες θερμότητας
Η επέκταση της σεζόν στα ξενοδοχεία δεν είναι βέβαια αποδεκτό να συνδέεται με πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται. Για παράδειγμα οι θερμαινόμενες πισίνες, η παροχή θέρμανσης στα δωμάτια, η λειτουργία jacuzzi και spa είναι απαραίτητες για ένα ξενοδοχείο που επιθυμεί να λειτουργήσει και εκτός της κύριας καλοκαιρινής σεζόν. Οι αντλίες θερμότητας είναι η πλέον συμφέρουσα επιλογή για ικανοποίηση όλων των παραπάνω αναγκών, κάτι που έχει οδηγήσει ήδη πολλά ξενοδοχεία της Ελλάδας να υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας των αντλιών θερμότητας είναι πλέον δεδομένα τόσο για τη χειμερινή περίοδο, όσο και για τη θερινή. Το χειμώνα, ο υψηλός  βαθμός απόδοσης που χαρακτηρίζει τα μηχανήματα αυτά εγγυάται πλήρη κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ζεστών νερών χρήσης με το μικρότερο δυνατό κόστος σε σχέση με άλλα συμβατικά συστήματα που κάνουν χρήση λέβητα. Ο ξενοδόχος δε χρειάζεται πλέον να ανησυχεί για την αγορά καύσιμης ύλης (π.χ. πετρέλαια, υγραέρια). Το καλοκαίρι αντίστοιχα, η αντλία θερμότητας λειτουργεί σαν ψύκτης, καλύπτοντας τις ανάγκες κλιματισμού χώρων, ενώ ταυτόχρονα παράγει ζεστά νερά χρήσης εντελώς δωρεάν μέσω της τεχνολογίας «ανάκτησης θερμότητας».

Ξενοδοχείο Μικρό Πάπιγκο 1700 Hotel & Spa

Πέραν αυτών, βασικό προσόν των αντλιών θερμότητας είναι ο τρόπος που ανταποκρίνονται σε μέσες κλιματολογικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα το φθινόπωρο και την άνοιξη. Το κλίμα της Ελλάδας είναι συνήθως θερμό και κατά τους τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και οι θερμοκρασίες παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα.  Η συνεισφορά των αντλιών θερμότητας στην παραγωγή ζεστών νερών χρήσης σε αυτά τα χρονικά διαστήματα αποδεικνύεται πολύτιμο στοιχείο στη μείωση του λειτουργικού κόστος ενός ξενοδοχείου. Υπό άλλες συνθήκες, ο ξενοδόχος θα ήταν αναγκασμένος να λειτουργήσει το λέβητα για να θερμάνει την πισίνα του ξενοδοχείου ή για ζεστό νερό  στα μπάνια των δωματίων, τη στιγμή που η εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να είναι ακόμα και 25-30°C. Από την άλλη, κάτι τέτοιο θα ήταν αναπόφευκτο, αφού μια μη θερμαινόμενη πισίνα συνεπάγεται χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών προς τον πελάτη. Ακόμα και η χρήση ηλιακών δεν εγγυάται σίγουρο αποτέλεσμα, καθώς την άνοιξη και το φθινόπωρο η ηλιοφάνεια είναι μειωμένη, λόγω της μικρότερης διάρκειας της ημέρας αλλά και των συχνότερων συννεφιών.

Ο τρόπος λειτουργίας
Ο τρόπος που προσαρμόζεται μια αντλία θερμότητας σε έναν τέτοιο προβληματισμό είναι η λύση που επιζητά κάθε σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα. Πιο συγκεκριμένα, αν οι απαιτήσεις σε ψυκτικά φορτία είναι υψηλές, το θερμικό φορτίο ανάκτησης το οποίο η μονάδα παρέχει χωρίς κανένα κόστος  ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις για ΖΝΧ και την θέρμανση των πισινών.  (συνθήκες που είναι πολύ συνηθισμένες τους μήνες Σεπτέμβριο και Μάϊο)
Αν οι θερμοκρασίες είναι σχετικά χαμηλές και οι πελάτες αισθανθούν την ανάγκη για θέρμανση, ο υψηλός βαθμός απόδοσης και το χαμηλό λειτουργικό κόστος που παρέχει η αντλία θερμότητας αναιρούν οποιοδήποτε δίλημμα  του ξενοδόχου σχετικά με ενεργοποίηση ή όχι του συστήματος θέρμανσης (σενάριο κατά τους μήνες Οκτώβριο ή Απρίλιο). Συνεπώς, γίνεται λόγος για ένα μηχάνημα ικανό να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του ξενοδοχείου, οποιαδήποτε μέρα του χρόνου, με ήλιο ή με βροχή, ημέρα και νύχτα, με το χαμηλότερο δυνατόν λειτουργικό κόστος. Και όλα αυτά με αυτόματο τρόπο, χωρίς την παραμικρή ενασχόληση του ξενοδόχου, ο οποίος μπορεί να παραμείνει συγκεντρωμένος στην καθημερινή λειτουργία της μονάδας του.

Παράδειγμα επέκτασης σεζόν
Η Δέλτα Τεχνική, αποκλειστικός εισαγωγέας των μηχανημάτων Climaveneta, brand της Mitsubishi Electric, παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις για εφαρμογές αντλιών θερμότητας σε ξενοδοχεία εδώ και 45 χρόνια. Η τεράστια γκάμα μηχανημάτων, τα διευρυμένα όρια λειτουργίας και η ευελιξία τους, προσφέρουν λύση ακόμα και στις πιο απαιτητικές εφαρμογές, ανεξαρτήτως καιρικών και κλιματολογικών συνθηκών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ξενοδοχείο Euphoria Resort στο Κολυμβάρι Κρήτης. Οι μονάδες Climaveneta που εγκαταστάθηκαν εξασφάλισαν πλήρως την κάλυψη των αναγκών σε ψύξη και ζεστά νερά χρήσης για 696 κλίνες σε μία διευρυμένη σεζόν, χωρίς να καταναλώσει καθόλου πετρέλαιο. Η λειτουργία του ξενοδοχείου από τις αρχές Μαΐου ως τα τέλη Οκτωβρίου ήταν κατά 61% φθηνότερη σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα πετρελαίου για ΖΝΧ,  ενώ το μηχανοστάσιο του ξενοδοχείου χαρακτηρίζεται ως πρότυπο, ανάλογο μιας σύγχρονης, μοντέρνας ξενοδοχειακής μονάδας.

Συμπέρασμα
Πρόκειται για μια περίπτωση στην οποία αμφότεροι ξενοδόχοι και ένοικοι μπορούν να είναι κερδισμένοι (win-win situation). Η Δέλτα Τεχνική στέκεται δίπλα στον ξενοδόχο, αναλαμβάνοντας το έργο της προμελέτης και της προμήθειας του εξοπλισμού αντλιών θερμότητας, με σκοπό τη βέλτιστη λύση που θα επεκτείνει την περίοδο λειτουργίας κατά τους εαρινούς ή φθινοπωρινούς μήνες χωρίς να επιβαρύνει τα έξοδα παραπάνω από το ελάχιστο απαραίτητο, πάντοτε με αξιόπιστη λειτουργία ώστε ο ξενοδόχος να ασχολείται μόνο με την εμπορική λειτουργία του ξενοδοχείου. Και όλα αυτά με πλήρη εξάλειψη του κόστους αγοράς καυσίμων (πετρέλαιο ή αέριο), που οδηγεί σε μείωση λειτουργικών εξόδων της τάξης του 60%. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο ενδιαφερόμενος απλά να ζητήσει να ενημερωθεί.