Οι ευρωπαϊκές αγορές αντλιών θερμότητας παρουσιάζουν διψήφια ανάπτυξη για 4η συνεχή χρονιά που σημαίνει ότι η βιομηχανία είναι έτοιμη να κερδίσει ακόμη περισσότερα για το μέλλον της ΕΕ.

Με τέτοια ραγδαία ανάπτυξη, οι αντλίες θερμότητας είναι η καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία θέρμανσης και ψύξης. Σύμφωνα με στοιχεία του Heat Pump Forum2019, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στις Βρυξέλλες, 11,8 εκατομμύρια μονάδες κλιματίζουν σήμερα το 10% των ευρωπαϊκών κτιρίων με ανανεώσιμη ενέργεια, συμβάλλοντας σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η κύρια πρόκληση τώρα είναι το πώς θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε την αγορά, πώς θα διαχειριστούμε την ποιότητα των προϊόντων και των εγκαταστάσεων, τις παραγωγικές τους ικανότητες και δυνατότητες και πιθανώς το σχετικό πλαίσιο συνθηκών. Βλέπω πιθανότατα για τα επόμενα 30 χρόνια τη δυνατότητα συνεχούς ανάπτυξης. Οι αντλίες θερμότητας προσφέρουν πολλά οφέλη σύμφωνα με τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ. Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η διαθεσιμότητά τους. Η διαθέσιμη τεχνολογία αντλιών θερμότητας μπορεί να αναπτυχθεί σε οικιστικά, εμπορικά κτίρια καθώς και σε βιομηχανικές διαδικασίες. Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν την ανάπτυξή τους στην ανακαίνιση κατοικιών και στις βιομηχανικές διαδικασίες. Οι τελευταίες μονάδες μπορούν να παράσχουν αποτελεσματικά μέχρι 160 ° C», δήλωσε o Thomas Nowak, Γενικός Γραμματέας της European Heat Pump Association (EHPA).

Αντίστοιχα, η EHPA υποστήριζε πάντα ένθερμα φιλόδοξα και αποτελεσματικά μέτρα με στόχο την πλήρη εξάλειψη των ανθρακούχων εκπομπών από τις οικονομίες μας έως το 2050 και την προώθηση ενός ανανεώσιμου, αποτελεσματικού και έξυπνου ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξηη που έδωσε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ένωσης αντλιών θερμότητας εδώ