ΝΕΑ

Φωτοβολταϊκά που.... επιπλέουν στο νερό


3.2016

Η Ιαπωνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών  Kyocera  κατασκευάζει στο Κιότο ένα ξεχωριστό φωτοβολταϊκό πάρκο. Θα είναι... πλωτό, μέσα σε δεξαμενή νερού  και όχι σε στέρεο  έδαφος. Με ισχύ 13.7MW όταν τελειώσει, Θα είναι το μεγαλύτερο πλωτό Φ/Β πάρκο του κόσμου και μέσα στα 100 μεγαλύτερα ανεξαρτήτου χώρου τοποθέτησης.

Η πρωτοποριακή αυτή μονάδα παραγωγής ενέργειας κατασκευάζεται  σε μια δεξαμενή στην επαρχία  Chiba της Ιαπωνίας και αναμένεται να παρέχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για σχεδόν 5.000 νοικοκυριά, όταν θα έχει πλέον ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018.


Στον απόηχο της καταστροφής της Fukushima το 2011, η χώρα αύξησε τις προσπάθειες αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  και  επί πλέον, λόγω έλλειψης  γης, βρήκε τη λύση της κατασκευής πλωτών ηλιακών πάρκων. Με το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών η Ιαπωνία αύξησε απότομα την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, κάτι που έπληξε τις φιλοδοξίες της για ελαχιστοποίηση  των  εκπομπών ρύπων. Με κάποιο τρόπο έπρεπε λοιπόν να επανορθώσει και οι Γιαπωνέζοι με τη θρυλική αποφασιστικότητα τους, βρήκαν τον τρόπο.

Στο  φράγμα παραγωγής ενέργειας Yamakura θα τοποθετηθούν  λοιπόν περισσότερα από 50.000 ηλιακά φωτοβολταϊκά  πάνελ που θα καλύπτουν μια έκταση 180.000 m2.


Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εταιρεία υδάτων United Utilities ξεκίνησε τις εργασίες της το περασμένο έτος πάνω σε ένα πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο σε δεξαμενή της ευρύτερης περιοχής  του Manchester, η οποία θεωρείται ότι θα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη μόλις ολοκληρωθεί.

Ο Ray Noble, σύμβουλος ηλιακής ενέργειας του Συνδέσμου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η τεχνολογία ήταν σχετικά απλή και αποτελεί μία λύση σε περιοχές όπου παρουσιάζεται έλλειψη διαθέσιμων εκτάσεων.  Αυτή η έλλειψη αναγκάζει του Ιάπωνες να προχωρούν στη λύση των πλωτών πάρκων που είναι ακριβότερη από αυτή του εδάφους.

Από τεχνικής άποψης, η κύρια πρόκληση είναι να κρατηθούν οι  καλωδιώσεις  μακριά από το νερό και να τοποθετηθούν οι inverters (μετατροπείς του ηλεκτρικού ρεύματος από συνεχές σε εναλλασσόμενο) επάνω σε φθηνές αλλά αξιόπιστες πλωτές κατασκευές. Ο Άγγλος τεχνικός σύμβουλος Κος Noble πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να πάει κάτι στραβά, γιατί όπως ξέρουμε το ρεύμα και το νερό δεν αναμειγνύονται."

Η Kyocera έχει ήδη κατασκευάσει τρία μικρότερα πλωτά Φ/Β  πάρκα, αποκτώντας σταδιακά την τεχνογνωσία για το νέο μεγαλύτερο στην Chiba, τη σχεδίαση του οποίου ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2014.